The Cultural Association of Vall de Lord is an institution founded in 1946 by a group of residents of Sant Llorenç de Morunys interested in the history, traditions, cultural heritage and landscape in Vall de Lord.

Vall de Lord Cultural Association has an extensive catalog of publications. If you are interested in purchase someone, you can contact by letter or e-mail.
Associació Cultural Vall de Lord
Museu de la Vall de Lord
c/ Estret, 1
25282 Sant Llorenç de Morunys
info@associacioculturalvalldelord.com

Quaderns de la Confraria dels Colls

With this title, the Association publishes works on themes related to the basic objectives of the entity. The books that make up this collection are:

Nº 1 – El llarg estiu a piteus
Author: Miquel Iglesias i Solé
Number of pages: 205
Date of first edition: 2006. Second edition 2012
Theme: Vivencias propias del autor durante el largo período (1919-1991) durante el qual cada verano acudia a Sant Llorenç de Morunys. Retrata personajes, paisajes, costumbres y hechos de la villa.

 

Nº 2 – Rastres recobrats d’un passat a les fosques
Author: Jaume Adam i Vidal
Number of pages: 151
Date of first edition: 2008
Theme: En base a un texto de 1929 (reproducido en el libro) que contiene un conjunto de conversaciones de café entre personajes de Sant Llorenç, se analiza el contexto de la villa en aquella època, especialmente el tema de la aparición de la electricidad en el pueblo, un punto polémico que queda recogido por los tertulianos de 1929.

 

Nº 3 – Els Pujol, una nissaga d’escultors de gust barroc
Authors: Jaume Adam, Joan Bosch, Joan Vilamala. Prólogo de M. Assumpta Roig
Number of pages: 117
Date of first edition: 2009
Theme: Libro editado en conmemoración del 200 aniversario del fallecimiento de Josep Pujol i Juhí, escultor de la capilla dels Colls de Sant Llorenç de Morunys. Contiene siete trabajos sobre la nisaga familiar de los escultores Pujol, un inventario de su obra y un conjunto de fotografias sobre la misma.

 

Nº 4 – L’església de Sant Llorenç de Morunys abans de 1936
Author: Jaume Adam i Vidal
Number of pages: 239
Date of first edition: 2010
Theme: Se identifica cada uno de los altares y retablos existentes antes de 1936, la mayor parte de ellos desaparecidos durante la guerra civil. Se aportan fotografias antiguas y una descripción histórica del rico patrimonio artístico y religiosa de la iglesia de Sant Llorenç de Morunys, tanto el desaparecido como el sobreviviente.

 

Nº 5 – Club Esportiu Sant Llorenç: Un futbol d’altura. 1933-2011
Author: Francesc Regàs Iglesias
Number of pages: 121
Date of first edition: 2011
Theme: El libro repasa la trayectoria històrica del Club Esportiu Sant Llorenç, el club de fútbol local, desde su fundación en 1933 hasta nuestros dias.

 

Nº 6 – Vivències de la guerra de Successió a la Vall de Lord
Author:  Jaume Adam i Vidal
Number of pages: 88
Date of first edition: 2014
Theme: El libro trata de los hechos acaecidos en la Vall de Lord durante la guerra de Sucesión, desde 1705 hasta 1715. El libro refleja los efectos colaterales del conflicto que padeció la población, aunque la Vall de Lord no fuera en ningún momento un frente bélico.

 

Nº 7 – La Fàbrica d’embotits de Cal Sala
Author:  Ramon Segret Sala
Number of pages: 192
Date of first edition: 2016
Theme: The book describes the different periods of operation of the sausage factory of Cal Sala, detailing all the stages of the production cycle, in the framework of the manufacturers of sausages that had been to Sant Llorenç de Morunys.

 

 

Activities and historical crafts in the Vall de Lord

It is a new collection launched in the summer of 2011 which will group related activities and traditional crafts in the Vall de Lord.


Nº 1 -  “Cal Barraler” antic obrador de barrals i ventadores
Author:  Jaume Adam i Vidal
Number of pages: 29 (15 x 21 cm)
Date of first edition: 2011
Theme: Repàs històric de la producció de barrals i ventadores a la Vall de Lord i de la família d’artesans que els fabricaven.

 

Nº 2.- Sostres de guix emmotllat a la Vall de Lord
Authors: Joan Herrada i Francesc Regàs
Number of pages: 58 (15×21 cm)
Date of first edition: 2012
Theme: Inventario y descripción de las ornamentaciones de yesos en moldes, un arte característico de la Vall de Lord que tuvo su origen en los siglos XV-XVI.

 

Nº 3.- Carbòniques Amills: aigua, bombolles i gent
Author: Francesc Regàs Iglesias
Number of pages: 54 (15×21 cm)
Date of first edition: 2013
Theme: Evolución de una fábrica familiar productora de sifones y gaseosas muy popular en la Vall de Lord durante el siglo XX: “Carbóniques Amills”. Se repasa también la figura de su propietario Josep Amills Balagué, alcalde de la villa entre finales de 1936 y la mitad de 1937.

 

Nº 4.- Corpus i Enramades a Sant Llorenç de Morunys
Author: Jaume Adam i Vidal
Number of pages: 46 (15×21 cm)
Date of first edition: 2016
Theme: Recull documental i gràfic del Corpus i Enramades de Sant Llorenç des de l’època més antiga de la que es té notícia fins a l’etapa moderna, amb el seu ressorgiment a la dècada dels 90, passant per les festes de l’Octava de Corpus que se celebraven abans de la postguerra a tots els barris de la vila.

Other publications

Història de la confraria laïcal de la Mare de Déu dels Colls, de Sant Llorenç de Morunys
Author: Dr. Manuel Riu i Riu
Number of pages: 158
Co-edition: “Associació Cultural Vall de Lord” and “Reial Acadèmia de Bones Lletres”
Theme: Història de la Confraria dels Colls, institució laïcal fundada a Sant Llorenç de Morunys al segle XIII i que pervisqué fins el XX. Tingué una important influència en la vida civil i religiosa de la vila i comarca.

 

La parròquia de Sant Sadurní de la Pedra. Una mirada a la història
Author: Jaume Adam i Vidal
Number of pages: 118
Edition: Ajuntament de La Coma i la Pedra
Theme: Història de la parròquia de Sant Sadurní de la Pedra, la parròquia documentalment més antiga de la Vall de Lord. El relat abasta des dels inicis, al segle IX, fins el segle XX, passant pels segles del barroc, estil al qual pertany el retaule major. La seva autoria s’ha pogut identificar tal com trobareu en el llibre.

 

Auca de Sant Llorenç de Morunys
Author of the matched lines: Joan Vilamala i Terricabras
Author of the drawings: Alfons Font
Edition: Associació Cultural Vall de Lord. 2010
Theme: A través de 48 quadres, l’Auca repassa els fets i personatges històrics més significatius de la vila de Sant Llorenç de Morunys.

Link: Auca de Sant Llorenç

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*